بررسی انواع زبری سنباده و موارد مصرف هر یک از آنها، استفاده از سنباده نامناسب آسیبهای جبرانناپذیری را به چوب وارد میکند. با ما همراه باشید تا در ادامه با انواع سنباده و درجات مختلف آن آشنا شوید.
انتخاب زبری مناسب سنباده
برای این که انتخاب سنباده آسانتر شود تولیدکنندگان علاوه بر درجهی عددی سختی سنباده، میزان زبری سنباده را با یکسری کلمات هم مشخص میکنند.
این درجات زبری که در قالب کلمات بیان میشوند درواقع دامنهای درجات سختی سنباده هستند که تاثیر یکسانی روی کار دارند.
یعنی گاهی اوقات برخی از سطوح و کاربردها میزان سختی را بهصورت کلمات بیان میکنند تا اعداد، از این رو بهتر است که معانی این دستهبندی را هم یاد بگیرید.
سنباده خیلی زبر
سنباده ۲۴ تا ۳۶ در این دسته قرار گرفته و از آن برای پاک کردن رنگ و لاکی استفاده میشود که خیلی سمج بوده و بهسختی کنده میشوند.
بهعلاوه برای سنباده زدن کفپوش قدیمی نیز ممکن است به این درجه از سختی سنباده نیاز داشته باشید. لطفا فقط برای مواردی از این سنباده استفاده کنید که نیازمند زبری بسیار زیادی است.
سنباده زبر
نقطه قوت این سنباده شکل دهی به چوب و پاک کردن روکشهای قبلی چوب مثل پلیاورتان است. درجات عددی ۴۰ تا ۵۰ در این دسته قرار میگیرند.
سنباده متوسط
سنبادههای ۶۰ تا ۱۰۰ در این دسته قرار میگیرند و برای فرم دهی نهایی چوب به کار میروند. همچنین سنبادهزنی اولیهی چوب و از بین بردن آثار رندهی چوب با این گروه از سنبادهها انجام میشود.
سنباده نرم
سنبادههای ۱۲۰ تا ۲۲۰ در این دسته قرار میگیرند. در بیشتر کارگاههای خانگی این نوع سنباده برای سنبادهزنی قبل از اعمال جلا یا رنگ مناسب است.
سنباده خیلی نرم
سنبادههای ۳۲۰ تا ۴۰۰ در این دسته قرار میگیرند و بین لایههای مختلف رنگ و جلا به کار میروند. سنبادههای فوقالعاده نرم بالاتر از ۶۰۰ برای پولیش چوب به کار میروند.
سنباده صنعتی و سنباده تجاری
دو نوع سنباده اصلی داریم: صنعتی و تجاری. تفاوت این سنبادهها در جنس ذرات ساینده، جنس ورقهی پشتی و چسب اتصال آن است.
سنباده پوشش باز و پوشش بسته
سنبادهها به دو گروه دیگر به نامهای پوشش باز (open-coat) و پوشش بسته (close-coat) هم دستهبندی میشوند.
تفاوت “پوشش بسته” این است که ذرات موجود بر روی آن بهصورت انباشته نزدیک هم هستند در صورتی که در “پوشش باز” ذرات با فاصله از هم قرار دارند. به طور کل سنباده پوشش باز برای کار با وسایل چوبی معمولتر است زیرا بافت را کمتر از بین میبرد مخصوصاً زمانی که با چوب نرمی که رزین بیشتری دارد کار میکنیم.